Wat vragen wij van u

Trainen bij de Koninklijke Jagersvereniging Gewest Utrecht houdt in dat u te maken krijgt met ervaren en ambitieuze trainers . Jaarlijks leiden wij binnen het Gewest 200 tot 250 cursisten op. De graadmeter voor kwaliteit is onze Proviciale Jachthondenproef ( PJP ). Sinds 2006 organiseert Koninklijke Jagersvereniging Gewest Utrecht deze jaarlijks volledig zelfstandig dus dat wil zeggen dat onze cursisten er jaarlijks in slagen aan de selectiecriteria te voldoen namelijk het behalen van Meervoudige Apporteerproeven ( MAP’s ).

De trainingen van de Koninklijke Jagersvereniging zijn primair bedoeld voor de jager die zijn hond “klaar wil maken voor de jacht”. We beseffen echter wel dat het grootste deel van de voorjagers Volgen“niet jager” is en met de jachthond een competitieve  sport bedrijft. Daarin graan we graag mee.

Bij de Koninklijke Jagersvereniging Gewest Utrecht kunt u met uw jachthond terecht vanaf pup tot en met MAP A trainingen. Dat is uitzonderlijk.
Wij zitten dicht bij beleidsmatige ontwikkelingen en kunnen onze trainingen hierop aanpassen.
Bij dit alles beschikt de Koninklijke Jagersvereniging Gewest Utrecht over moderne trainingsmethoden en middelen.
Een goed voorbeeld zijn de katapulten van Zinger Winger. Met deze apparaten kunnen jachtsituaties feilloos worden gesimuleerd en wordt de hond op hoger niveau goed voorbereid op meervoudige apporteerproeven. Iedere trainingsgroep beschikt over 1 of meer van deze apparaten.

Met de puppy training begeleiden we u vanaf 8 weken.
Afhankelijk van de kwaliteit baas / hond en de tijd die u erin wilt steken doorloopt u vervolgens cursussen op C.B en A niveau in 3 of meerdere jaren.
Denkt u hier vooral niet te makkelijk over. Het hogere niveau stelt hoge eisen aan kwaliteit en timing van de voorjager. Ondanks de goede trainingen moet u het toch vooral thuis zelf doen.
Het verschil tussen trainen en wedstrijden is groot. Op de training bent u “onder ons”. Op wedstrijden staat u alleen en gespannen tegenover de keurmeester. Die spanning voelt de hond en die kloof moet u zelf overwinnen.

Met de MAP A trainingen brengen we voorjager en hond beslagen ten ijs op Meervoudige Apporteerproeven in de hoogste klasse. Met een MAP A diploma op zak kunt u dat jaar meedoen aan het Provinciaal kampioenschap en misschien wel meedingen naar een plaats op de Nimrod.
De Koninklijke Jagersvereniging Gewest Utrecht brengt regelmatig kandidaten op de Nimrod in 2008, 2010 en 2103 zelfs twee !

Binnen sommige trainingsgroepen worden trainingen gegeven,  speciaal gericht op de jachtaktehouder die in het veld jaagt met de hond “onder het geweer”.  Een wezenlijk ander uitgangspunt dan vanuit de picker-up situatie.

Samesz7Om toegelaten te worden tot de “jagersgroep” of de “MAP A groep” hebben we toelatingscriteria opgesteld omdat er  van deze trainingen een aanzuigende werking uitgaat en we beperkt plaats hebben.  Vanzelfsprekend hebben de mensen die bij ons trainen hierin een voorrangspositie.

Echter. Combinaties die meerjarig geen progressie willen of kunnen boeken moeten we helaas meedelen dat er geen plaats meer voor hen is. We hebben immers niet onbeperkt goede trainers en we zetten de capaciteit liever in op jeugdhonden en combinaties die zich wel verder willen of kunnen ontwikkelen.  Als het zover komt ligt dit altijd aan de baas en zelden  of nooit aan de hond.  U moet zich realiseren dat  trainen niet alleen een avondje uit is.

Binnen het Gewest gaan wij uit van positieve trainingsmethodes met respect en eerlijkheid naar de hond toe, het trainen met elektrische halsbanden ofwel E-collars is tijdens de trainingen van de  Koninklijke Jagersvereniging niet toegestaan. Er kunnen situaties zijn waarin het toepassen ervan als noodzakelijk word beschouwd, deze zijn dan echter altijd  met de betreffende coördinator of de commissaris besproken en enkel toegepast onder strikte begeleiding. Meer info kunt u in dit artikel lezen : De E-collar
Zelfontwikkeling buiten de training om, aan de hand van adviezen van de trainers, is essentieel.
Realiseert u zich hierbij wel dat we u met deze boodschap vooral willen uitdagen.