Trainingsgroep Heuvelrug

Chico met FazantFacebookpagina klik hier
Coordinator  : Jan Peter Spierenburg 06-15032200
E-mail Jan Peter

Trainingsniveaus : C, B, MAP-B, A, MAP-A, Jachtaktehouders
Trainingslocaties : Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen, Zeist, Nieuwegein, Scherpenzeel.

GroepDagTrainer(s)
1ste jaars CDinsdagMarga Hoonhout
1ste jaars C/BMaandagThijs Staffhorst
1ste jaars C/BWoensdagCeciel Smits, Juul Dorresteijn
1ste jaars C/BDonderdagAlexander Schekkerman
2de jaars B
MaandagEvelien Visscher
3de jaars BWoensdagMarjolein Alberti, Gert Kaasschieter
MAP-A-OWTDonderdagRon Bartens
OWTDinsdagPiet Schaafsma, Jaap van der Horst
A klasseDinsdagHerman Veenendaal
A klasse gevorderdDinsdagJan Peter Spierenburg
JachtaktehoudersMaandagJan Peter Spierenburg, Christiane Timmers
MasterClassWoensdag Dick Polman, Dick den Hartog

Introductie :

In 1984 nam ik de coördinatie van trainingsgroep Heuvelrug over van Teunis de Man.
Teunis de Man was oud en liep met een stok. Hij hield van staande honden. Legendarisch is zijn uitspraak tegen een jongeman die trots zijn Labrador Retriever toonde.  “Zo’n hond moet je nemen als je zo oud bent als ik”. Teunis de Man wordt nog steeds in ere gehouden met de Teunis de Manprijs die jaarlijks wordt uitgedeeld aan de meest beloftevolle combinatie baas/hond uit de 1e jaarscursisten van “Heuvelrug”.

rsz_labrador_waterHet 1e jaar had ik wat bestuursleden van de voormalige KNJV afdeling “Heuvelrug” in de groep die met hun hond kwamen om mij, als jonge trainer, wat te supporten. We mochten nog trainen in de achtertuin van Teunis de Man; Het Leersumse Veld en op de heide van landgoed Maarsbergen wegens de gastvrijheid van mevrouw Petter. De onderlinge proef deden we op de scholengemeenschap Valkenheide met een “verloting” onder de deelnemers.

De aanvang van het trainingsseizoen werd geopend met een informatieavond voor cursisten. Zij werden geworven door mond tot mond reclame en door advertenties in plaatselijke krantjes.
Het meest herinner ik mij nog van de avond in het Berghuis te Amerongen. De inmiddels overleden keurmeester Rob ’t Hart kwam vertellen dat je de hond leert volgen met een takje van een grove den. Iedere keer als de hond met de neus voorbij de knie kwam kreeg hij de tak over de neus.

Heuvelrug ging gestaag groeien en ik kreeg al snel hulp van ervaren jagers die het hondenwerk in de vingers hadden, zoals Jelle Balk en Kees Oostenbrink.
In de loop der jaren is het trainerskorps alsmaar gestaag uitgebreid met prachtige kundige en toegewijde mensen die eerst onder mijn hoede stage liepen.

Zo begon Joska Elderman ook met haar Weimaraner bij ons. Die had ze gekocht via een advertentie uit de Telegraaf. Eerst kwam ze met pumps op de training

Winnaars van de KNJV proef Valkenheide 1992

Winnaars van de KNJV proef Valkenheide 1992

maar later werd ze een vermaard en succesvol voorjager.  Haar stijlvolle Fjall Raven outfit werd na haar eerste A diploma met Joska en al gedoopt in de gracht op Sterkenburg.
Joska heeft medio 2005 de website van KNJV Gewest Utrecht in de 1e versie ontwikkeld. In 2007 is zij op tragische wijze om het leven gekomen.

Inmiddels is trainingsgroep Heuvelrug met ruim tien trainers en helpers een springlevende en enthousiaste trainingsgroep die u, net als bij de andere locaties in het Gewest, na de Puppyjachttraining in lijn met het programma van het Gewest in stappen kan begeleiden naar het hoogste niveau.
Binnen de Heuvelrug worden tevens in het najaar op diverse niveaus Wintertrainingen aangeboden aan de eigen cursisten.

Jan Peter Spierenburg
Coördinator Trainingsgroep Heuvelrug

Jan Peter Spierenburg